XVI. Benedek öt éve - Hans Küng nyílt levele a világ püspökeihez



Tisztelt Püspökök! Válságban lévő egyházunkra tekintettel intézem Önökhöz felhívásomat: vessék latba a zsinaton újra felértékelődött püspöki tekintélyüket. Ebben az ínséges helyzetben Önökre tekint a világ. Rengetegen elveszítették a katolikus egyházba vetett bizalmukat. E bizalom visszaszerzését csakis a problémák őszinte feltárása és a következetes reformok segíthetik elő. A legnagyobb tisztelettel kérem Önöket: tegyék meg, ami Önökön múlik, lehetőség szerint püspöktársaikkal együttműködve, szükség esetén azonban egyedül, apostoli „bátorsággal” (Apcsel 4,29.31). Küldjék híveik felé a reménység és a bátorítás jeleit és adjanak távlatot egyházunknak.


Hans Küng professzor, svájci katolikus teológus nyílt levele a világ püspökeihez magyarul a Mérleg honlapján »

2 megjegyzés:

  1. "Úgy tűnik, XVI. Benedek pápa egyre inkább eltávolodik az egyháznép
    TÖBBSÉGÉTŐL..."

    Ezt miből gondolja? Nekem nem úgy tűnik, persze én sem tudnám bizonyítani.


    Azért is furcsa Küng felvetése, mert vannak országok, ahol mondjuk 90% van megkeresztelve , és 3-4 % jár misére. Akkor ki távolodott el kitől?

    Nekem az a benyomásom, a világ nagy részén ( lehet, hogy Svájcban nem, nem tudom), ha a híveket azzal a kérdéssel szembesítenék, hogy pápa vagy megyéspüspök, akkor is a pápát választának, ha amúgy "távol vannak" tőle.

    De ha távolodás van is, nem a hívenek kell elkezdeni közeledni? Milyen értelmet adjunk akkor a "Legeletesd juhaimat"- felszólításnak?

    VálaszTörlés
  2. Küng a püspökökhöz írt levelében a II. vatikáni zsinat szellemiségét félti.
    Igaz, hogy például a zsinat azt mondta, hogy a latin nyelvet meg kell tartani, viszont egyetlen szóval nem mondta, hogy a néppel szemben kellene misézni, mégis az, hogy a pápa "alkalmanként maga is latinul és a népnek hátat fordítva misézik" a zsinat szellemiségével ellenkezik.

    Bizonyára van, volt a zsinatnak "szellemisége", de talán elvárni csak azt kellene, amit ebből betűvé is vált. Egyébként kissé ingoványos talajon folyik a párbeszéd. "Zsinattagadó", meg "zsinatellenes" milyen különös bélyegek ezek...

    VálaszTörlés